A zawadka-i emlékmű felavatása

A Lengyel-Magyar Barátság Napján, 2024. március 23-án egy megható ünnepség zajlott le a lengyelországi Łososina Dolna közigazgatási területén található Tęgoborze és Zawadka településeken. A résztvevők arra emlékeztek,hogy 110 évvel ezelőtt Zawadka település lakosai Kazimierz Połomski bíró vezetésével megmentették 28 magyar huszár életét, de legjobb esetben is az orosz hadifogságtól.


1914 decemberében az emlékezetes limanowai csata idején huszár alakulatokat küldtek kelet felé, hogy információt szerezzenek az orosz csapatok mozgásáról és lehetőség szerint lassítsák azok felvonulását. Ekkor történt, hogy a debreceni 2. királyi honvéd huszárezred egy egysége olyan mélyen behatolt az orosz vonalak mögé, hogy elszakadt az alakulatától, az ellenség elvágta a visszavonulásuk útját. Zawadka akkori lakosai elrejtették őket és lovaikat, és 5 napig gondoskodtak róluk, amíg a limanowai ütközet után az oroszok visszavonultak, és így a huszárok megmenekültek.


A „Dr.Berend Miklós Történeti Baráti Társaság”, a varsói katonai akadémián tanult öregdiákok alkotta” WAT Magiszterek Védegylete”, valamint a „Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület” néhány tagja felvette a kapcsolatot Zawadka mai vezetőjével Andrzej Sromek úrral, valamint a térség központi településének Łososina Dolna polgármesterével, Andrzej Romanek úrral, és közösen határozták el egy emlékmű felállítását az akkori rejtekhely közelében. Felvették a kapcsolatot a Hajdú-Bihar megyei hagyományörző huszárokkal, és Debrecen vetőivel is.


Közel egy éves előkészítő munka után most került sor az emlékmű felavatására. Az ünnepségre kivonult Zawadka apraja -nagyja, valamint a környező településekről is sokan eljöttek. Az avatás előtt a lengyel és magyar nemzeti zászlókkal feldíszített tęgoborzei templomban Stanisław Salaterski püspök úr celebrálta a szent misét. Beszédében ő is megemlékezett a korabeli emberek nemes cselekedetéről. Az ünnepség fényét emelte, hogy Debrecenből és Marosvásárhelyről is érkeztek hagyományőrző debreceni huszárok, illetve Rév-Komáromból hazafias érzelmű magyarok.


Az egykori rejtekhely közelében lévő magaslaton rendezett ünnepség a himnuszok elhangzásával kezdődött. Dr Papp István (a baráti társaság elnöke) köszöntőjében az ezer éves lengyel-magyar barátságról beszélt, és reményét fejezte ki, hogy ez a jelenlegi viharos politikai helyzetben is töretlen marad.


Dr Puskás István, Debrecen város alpolgármestere többek között arról beszélt, hogy a tervek szerint ez az esemény a jövőben szorosabbra fűzi a két település kapcsolatát. Andrzej Romanek polgármester megköszönte az emlékmű létrehozásán dolgozó személyek munkáját, majd elismerő okleveleket adott át az érintetteknek. A felszentelés után-melyet a püspök úr, valamint Stanisław Berzik tęgoborzei plébános úr végzett, a koszorúk és virágok elhelyezésére került sor. Az ünnepség egyik legszebb pillanata volt, amikor népviseletbe öltözött zawadkai gyerekek helyezték el a kegyelet virágait. Megható volt látni az 5-6 éves arcokon a megilletődöttséget és egyben büszkeséget. Zárásként a zawadkai asszonyok készítette süteményekkel vendégelték meg a résztvevőket


A szervezők remélik, hogy teljesen civil kezdeményezésként ez az esemény is hozzájárul a két nemzet közötti barátság további fenntartásához és elmélyítéséhez.


A jeles eseményről további részleteket is megtudhatnak az érdeklődők az alábbi forrásokból.

Lengyel internetes média megjelenés

Magyar internetes média megjelenés

Képek az avatásról